fbpx

Såler til alpinstøvler

Såler til alpinstøvler

Såler til alpinstøvler lages med følgende enkle, men viktige målsetning:  de skal til enhver tid holde foten i en perfekt nøytral balansert posisjon.

Da ligger foten i ro inne i støvelen. Gjennom en dag på ski blir foten utsatt for store belastninger og det er ikke noe automatikk i at en alpinstøvel er god rett ut av esken, snarer det motsatte.

Sålen som ligger orginalt i alpinstøvelen er i de fleste tilfeller flat og er ikke beregnet for å gi noe støtte til foten. ta den ut å se på den.

Sålene til alpinstøvlene vi lager holder foten i en nøytral posisjon, gjennom en sving hvor sterke krefter påvirker foten. Den primære oppgaven er derfor å sørge for at foten ikke beveger seg. En fot som ligger i ro har det bra i en alpinstøvel. Med en spesialtilpasset såle vil blodomløpet blir bedre og man kan slappe av i foten når man kjører, dette vil forhindre kramper eller at foten dovner bort. Man trenger heller ikke stramme alpinstøvelen så stramt, noe som mange gjør for å forhindre at foten sklir rundt inne i skallet.

Såler til alpinstøver gir deg mer kontroll.

Ved kanting av skiene overføres bevegelsene fra foten raskere og mer presist og du får mer kontroll over skiene. En skikkelig såle til alpinstøvler er altså den viktigste årsaken til økt komfort og kjøreegenskaper på ski.

Du vil aldri få god komfort og kontroll på skiene uten en såle som holder foten i en perfekt nøytral posisjon. En Surefoot såle som holder foten i nøytral posisjon og er en forutsetning for optimal kontakt mellom støvelskall og løper.

Alpinstøveler er i utgangspunktet laget for en fot i nøytral posisjon og er ikke foten nøytral eller får støtte av en såle slik at den blir nøytral, skaper dette problemer. Dette skjer hos 9 av 10 skikjører da de ferreste faktisk ikke har en nøytral fot.

Når en fot ikke får støtte i nøytral posisjon, vil foten bevege seg inni alpinstøvelen og i mange tilfeller er det bevegelse som er  hovedgrunnen til vondt på ankelkuler, på utsiden av foten, helen og tærne.

Et annet og viktig punkt med såler til alpinstøvler er at den passer foten mye bedre i underskallet og det er mye mindre sjanse for at du blir tatt ut av balanse i alpinstøvelen og at friksjon vil føre til bruskdannelse og kuler.

Dette er noe som også kan forekomme når en alpinist kjører med både for store og for små størrelser. For oss som driver med spesialtilpassing er det også mye lettere å treffe med fresing av underskallet og andre tilpasning, da foten ikke vil fortsette å bevege seg inne skallet når den blir støttet av en spesialsåle.

Blokking av skallet uten såle vil i de aller fleste tilfeller faktisk bare flytte problemet, eller faktisk gjøre det verre, jo mer rom foten får jo mer vil den bevege på seg.

En annen viktig faktor er at vi kan regulere tykkelsen på sålen i maskinene våre og selv etter den er lagd. Det kan være flere grunner til å gjøre dette, at du har veldig høy vrist og trenger mer plass for ikke å miste blodomløp eller det motsatte, at du har veldig lav vrist og trenger å komme høyere i skoen for å få den til å sitte bedre.

En perfekt lagd såle er det første punktet på veien til en alpinstøvel som holder deg i nøytral posisjon, en alpinstøvel som gir deg støtte rundt ditt naturlige balansepunkt, det er der du kjører raskest på ski.

Kom innom så hjelper vi deg med skiglede.